Лечение на вени и капиляри

Лазерните третирания на кръвоносни съдове се базират на познатият от лазерната епилация вече принцип на селективна фототермолиза, т.е. селективно премахване на нежеланите съдове с правилен избор на дължина на вълната, продължителност на импулса и интензитет. Макар този принцип вече да е достатъчно добре проучен остава предизвикателството да се създаде такава лазерна система, която да предоставя всички възможни комбинации от параметри, за да може успешно да бъдат третирани разнообразните съдови образувания.

Excel V е именно такава система, тъй като тя комбинира в себе си няколко лазера и напълно улеснява индивидуализирането на подхода и ефективността на процедурите. Когато става въпрос за третиране на съдове прицелната структура или хромофор, която се атакува, ехемоглобинът. Направени са множество проучвания , които са установили, че най-голяма избирателност спрямо него има дължина на вълната от 532 nm. Това съответства на т.нар. „зелен” или КТР лазер, който е част от концепцията Excel V.  Тази по-добра селективност означава, че има достатъчно добра граница между параметрите нужни за едно ефективно третиране и тези, при които може да настъпи някакво травмиране на кожата, което го прави с чудесен профил на безопасност.  Дължина на вълната от порядъка на 532 nm е идеална, когато става дума за повърхностни съдови образувания. Тя достига само до най-горните слоеве на кожата, където са най-малките капиляри, като тези около ноздрите, гърба на носа, по бузите, както и около глезените. Неслучайно КТР лазерът се приема за златен стандард, когато става дума за премахване на най-фините и червени съдове по лице и тяло.

 

Към Excel V лазерната система е включен още и модул с дължина на вълната от 1064 nm (Nd:YAG), който е идеален за премахване на по-големи и дълбоки венички и капиляри особено по краката. Енергията на Nd:YAG лазерът достига на по-голяма дълбочина в сравнение с КТР, като същевременно щади епидермиса, както и хора с по-тъмен цвят на кожата. С вградената възможност за промяна големината на лъча може максимално ефективно и безопасно да се атакуват съдове с калибър, както под 1 мм, така и до 4 мм в диаметър и да се контролира дълбочината на проникване на лъча. Накрайникът има различни степени на охлаждане и това води до значителен комфорт на пациентите по време на третирането. Най-общо по време на процедурата лазерната светлина се абсорбира от хемоглобина в съдовете и получената топлина предизвиква фотокоагулация. Топлината преминава към стената на съда, което разрушава съдовете и предотвратява реканализирането.

Освен разширени капиляри и малки вени много успешно се премахват и съдови образувания като хемангиоми, родилни петна, венозни езера, съдови звезди и др., както и повърхностни петънца по кожата.