02 / 962 25 33(44)

BG EN

Бактериални инфекции


Хората са „домакини” на голямо изобилие от бактерии, които колонизират кожата, формирайки нормалната и флора. Когато обаче върху кожата започнат да се развиват бактерии, които не са нейни нормални обитатели, то тогава говорим за настъпила инфекция. Най-често това са златистия стафилокок, пиогенния стрептокок, коринебактерии, E. coli, пропионибактерии и други. Предразполагащи фактори за развитие на инфекция са: наранявания, предшестващо кожно заболяване, лоша хигиена, нарушения в имунитета, диабет и др. Някои от кожните бактериални инфекции отзвучават сами, но повечето изискват медицинска намеса.

 

Ще ви запознаем с няколко от най-често срещаните бактериални инфекции, причинявани основно от стафилококи и стрептококи, наричани общо пиококи.

   

 

Фоликулит

   

Фоликулитът е инфекция ограничена в космения фоликул. Представлява малки гнойни пъпчици, заобиколени от леко зачервен ореол и са центрирани от плътен или по-фин косъм. Фоликулит се развива основно в по-окосмени зони.

Фактори, които предразполагат към развитие на фоликулит са:

- Травма;

- Хронично триене;

- Спарващи и тесни дрехи;

- Прекалено потене.

 

“Hot tub” (гореща вана) фоликулит е разновидност на класическия фоликулит, която се причинява от Pseudomonas aeruginosa. Заразяването става предимно от недобре хлорирани вани, джакузита, басейни. Инфекцията има тенденция да отзвучава без лечение в рамките на десетина дни. Понякога освен гнойни пъпчици по тялото и крайниците, може да има и леко втрисане и общо неразположение.

 

Фурункул (цирей)

 

Фурункулът е инфекция на космено-мастния фоликул, т.е. тя е по-обширна от фоликулита и обхваща прилежащата мастна жлеза и околните структури. Най-често фурункули се развиват в зони като шия, лице, подмишници и седалище. Започва като малък, плътен, червен, топъл възел, който става доста болезнен и за няколко дни омеква. Благоприятстващи фактори за появата на фурункули най-често са затлъстяване, диабет, недобра хигиена, нарушения в имунитета и др.

 

Карбункул

 

Карбункулът най-общо може да се определи като няколко сгрупирани един до друг фурункула. Понякога инфекцията може да обхване и по-дълбоки слоеве на кожата. Леките форми на фоликулит и малките фурункули често преминават сами, подпомогнати от добра хигиена на засегнатите места. Големите циреи и карбункули налагат прием на антибиотици, специфична обработка на инфектираните зони, а понякога и болнично лечение.

 

Импетиго

 

Импетигото е честа повърхностна бактериална инфекция причинена от златистия стафилокок, пиогенен стрептокок или комбинация от двата вида. Заболяването е по-типично за детската възраст (2-5 години) и принципно е доста заразно. Развива се предимно в зони на кожата, където е имало предшестващи малки наранявания, ухапвания от насекоми, одрасквания, херпес и др. Има хора, които са т.нар. носители на стафилококи в носа си без да знаят за това, тъй като в носа  не се развива инфекция. Попадането на секрет от носа върху тяхната кожа или тази на друг човек може да доведе до инфекция. Има 2 форми на импетиго – небулозно (без мехури) и булозно (с мехури).

 

Небулозно импетиго:

- По-често, около 70 % от случаите на импетиго;

- Класическа проява са жълтеникавите или с вид на мед корички;

- Развива се основно по лицето и по-рядко крайниците;

- Обикновено няма симптоми, рядко лек сърбеж, а при по-голямо засягане болезненост;

- Оздравява без белези.

 

Булозно импетиго:

- По-рядка форма на импетиго;

- Характерно е основно за новородени и малки деца;

- Мехурите са причинени от токсин, отделян от специална разновидност на златистия стафилокок;

- Развива се по лице, тяло, ръце и седалище;

- Не причинява висока температура;

- Оздравява без белези.

 

Еризипел (червен вятър)

 

Еризипелът е повърхностна инфекция на кожата, която често ангажира и лимфната система. Най-често се причинява от т.нар. бета-хемолитичен стрептокок от група А. Инфекцията се локализира основно по долните крайници и по-рядко лицето. В някои случаи „входната врата” на инфекцията е ясна – травма, гъбична инфекция, съдов проблем, а в други остава неоткрита. Рискови фактори за еризипела са диабет, алкохолизъм, затлъстяване, травми, венозна недостатъчност. Обикновено заболяването започва с грипоподобни симптоми – висока температура, втрисане, отпадналост, главоболие. След това се появява ясно ограничена, леко надигната, лъскава, топла и силно червена плака. Съседните лимфни възли често са подути.

 

Задължително е лечението да се проведе с антибиотици, да се осигури покой на засегнатия участък и извърши антибиотична профилактика на евентуални рецидиви.

 

 

Изпратете запитване
Коментари
Добавете коментар: