02 / 962 25 33(44)

BG EN

Вирусни инфекции


Вирусните инфекции по кожата са едни от най-срещаните, като в повечето случаи те са и доста заразни.

 

Една от най-разпространените вирусни инфекции е херпесът. Различават се 2 подтипа обикновени херпесни вируси – тип 1 и тип 2. Тип 1 по-често предизвиква засягане на устните или носа, а тип 2 е по-честа причина за херпеса на половите органи.

 

Установено е, че 85% от хората имат антитела спрямо тип 1. Тип 2 херпесният вирус е в основата на 20 до 50% от случаите на язвички по гениталиите сред сексуално активните хора.

 

Заразяването с тип 1 става предимно в детска възраст, а с тип 2 през пубертета. От този момент нататък вирусът остава за цял живот в ганглиите на гръбначния мозък в латентно състояние. Активирането му се провокира основно от фактори, като: стрес, травма, менструален цикъл, слънчева светлина, заболявания.

 

Типични за херпесната инфекция са сгрупираните мехурчета изпълнени с бистро съдържимо в началото, което после потъмнява или те се пукат като се образува коричка. Лечението се провежда основно с антивирусни средства. При чести рецидиви (повече от 3 пъти годишно) на херпесите се налага медикаментозна профилактика.

 

Херпес зостер е остра и силно болезнена вирусна инфекция, която засяга 10 – 20 % от възрастните хора, особено ако има съпровождащи нарушения в имунитета. Херпес зостер се причинява от вирус от херпесната група , чиято първична проява е варицелата в детска възраст (90% от заболяванията настъпват преди 20-та година). След преболедуване от варицела вирусът подобно на херпесния вирус преминава в латентно състояние в  гръбначномозъчните ганглии. Характерно за обрива при варицелата е, че той може да засегне кожата на цялото тяло, докато при херпес зостер обикновено остава локализиран само в определен кожен участък (дерматом). Болката, която продължава с месеци е типична за зостера. В лечението участват основно антивирусни препарати в по-високи дози.

 

Брадавиците са чести и доброкачествени повърхностни кожни разраствания причинени от човешкия папиломен вирус. Те засягат около 10 % от хората.

 

Най-често се различават:

- Обикновени брадавици – те се срещат предимно по пръстите, около ноктите и гърба на ръцете. Те са надигнати, окръглени, плътни и с грапава повърхност.

 

- Плоски брадавици – те са малки, с размер като главичка на топлийка, с цвета на кожата или малко по-тъмни. Броят им може да достигне до няколко десетки и се откриват предимно по лицето. Разчесване и бръснене ги разнасят много лесно.

 

- Брадавици на стъпалото – те обикновено растат навътре поради натиска от тежестта на тялото и се забелязват едва, когато започнат да причиняват болка и дискомфорт при ходене.

 

- Полови брадавици (кондиломи) – те се разпространяват по полов път, като обикновео минават няколко месеца до появата им след сексуалния контакт. Могат да са единични или многобройни, с неравна повърхност подобна на малина или карфиол. В началото са малки, но оставени без лечение понякога могат да достигнт гигантски размери.

 

За лечението на брадавиците се ползват най-различни методи и средства в зависимост от вида, броя, големина, засегната зона и възраст на пациента. Най-често се прилагат криотерапия (течен азот), електрокоагулация, лазерна терапия и различни медикаменти и локални препарати.

 

Друга разпространена кожна вирусна инфекция са заразните молуски. Инфекцията е по-типична за деца, но би могла да се предава и при сексуален контакт. Засегнати са около 5 % от хората. Молуските са гладки, розови или с цвета на кожата, перловидни възелчета с леко хлътване в централната им част. Може да са единични или множествени и лесно се разнасят при разчесване. Най-препоръчваният метод за лечение е кюретирането им. 

Изпратете запитване
Коментари
Добавете коментар: