02 / 962 25 33(44)

BG EN

Премахване на бенки


Едва ли има човек, който да няма поне една бенка. Повечето възрастни хора средно имат между 10 и 40 бенки, като при хората с по-светла кожа броят им може да бъде и по-голям.

 

По-голямата част от бенките се появяват още през детството. Този процес се активизира отново около пубертета и продължава докъм 30-тата година от живота. С растежа на детето бенките също нарастват. Някои потъмняват, други изсветляват, някои стават релефни, други се покриват с косми.

 

Бенките дори при един и същи човек могат да бъдат много различни на вид. Те могат да се открият навсякъде по тялото, включително по скалпа, пръстите на ръцете и краката, половите органи и дори под ноктите.

 

Има няколко типа бенки, които се срещат по-често или на които трябва да се обръща по-специално внимание предвид техния потенциал да се развият в малигнен меланом.

 

Диспластична/атипична бенка

Появява се навсякъде по тялото, но предимно по торса и рядко по лицето. Обикновено има неправилна форма, по-голяма е от 5-6 мм и съчетава повече от един цвят – смесица от различни нюанси на кафяво, червено и розово.

Счита се, че хора с повече от 4 атипични бенки имат по-голям риск да развият меланом.

 

Конгенитални/вродени бенки

Те са налице при раждането, като близо 1 на 100 деца се раждат с бенка. Техният размер значително варира – от съвсем малки до гигантски, обхващащи цял крайник или дори половината тяло. Наличието на гигантска бенка е рисков фактор за развитие на меланом.

 

Придобита/обикновена бенка

Това са най-често срещаните бенки, които практически всеки от нас има. Ако обаче имате повече от 50, това също се счита за рисков фактор по отношение на меланома.

 

Типични характеристики на обикновените бенки са:

 

- Хомогенно и правилно разпределение на пигмента;

- Добре ограничени, с кръгла форма;

- Плоски или леко надигнати;

- Не търпят промяна във времето.

 

Повечето бенки не са опасни. Вниманието ви трябва да бъде привлечено от онези, които изглеждат по-нетипично или такива, които се появяват след 30 годишна възраст. Ако забележите промяна в големината, формата, цвета и релефа на дадена бенка е необходимо да се консултирате с дерматолог. Също така преглед е наложителен в случай, че бенката кърви, секретира, сърби ви или стане по-чувствителна и болезнена.

 

Американската фондация за меланома създаде една поредица от критерии, които служат като ориентир както за лекарите, така и за пациентите дали се касае за меланом или бенка. Тя е наречена ABCDE, като всяка една от буквите съответства на определен критерий.

 

А асиметрия – едната половина на бенката не съответства на другата.

B (border) граници – границите или ръбовете на бенката са назъбени, неправилни или неясни.

С (color) цвят – цветът на бенката е хомогенен или не, като може да има нюанси на черно, кафяво, синьо, бяло или червено.

D диаметър – повишено внимание изискват бенки с диаметър над 6 мм.

Е eволюция – бенката променя своя размер, форма и цвят.

 

Най-честата локализация на меланом при мъжете е по гръдния кош, а при жените по краката.

 

Премахването на бенките може да бъде по медицински показания, по естетични съображения или с цел превенция. Като цяло повечето бенки не налагат отстраняването им.

Най-често практикуваният метод е оперативният. При него бенката се изрязва изцяло заедно с малко прилежаща кожа и след това третираното място се зашива.

Отскоро често се практикува и лазерното третиране чрез аблативни лазери тип СО2 и Ербиум. Този метод дава по-добри естетични резултати от оперативния, но не е приложим при всички видове бенки.

Някои бенки може да се отстранят и чрез електрокоагулация. Този метод изисква добра прецизност, тъй като има риск да останат клетки, които на по-късен етап да доведат до прорастване на бенката.

По-рядко се прилагат криотерапия, химична деструкция, народна медицина и други.

 

Изпратете запитване
Коментари
Добавете коментар: