02 / 962 25 33(44)

BG EN

Премахване на брадавици


 

Човешките папиломни вируси (HPV) са голяма група вируси, наброяващи вече близо 200, част от които причиняват различни видове брадавици и други кожни образувания при човека. HPV инфектира повърхностните слоеве на кожата като навлиза в нея през малки наранявания. В резултат предизвиква усилено делене на горните слоеве на кожата и това води до образуването на брадавици. Някои от брадавиците може да изчезнат от само себе си след месеци или години.

 

Брадавици може да се появяват навсякъде по тялото и спрямо това те се разделят на няколко вида. Например обикновените брадавици се срещат предимно по ръцете и особено пръсти и длани. Плоските брадавици са по-типични за лицето. Плантарните брадавици са характерни за ходилата и др.

 

Брадавиците се разнасят лесно при директен контакт с човешкия папиломен вирус. Вие сами може да се заразите ако след като сте пипали брадавица например се почешете на друго място. Може да заразите и други хора ако споделяте кърпи, хавлии, самобръсначки или други лични вещи. След първоначалния контакт с HPV може да минат няколко месеца преди да забележите брадавицата.

 

По принцип не всеки контакт с HPV води до развитие на брадавица. Някои хора имат по-изразена склонност към заразяване в сравнение с други. Дори хора от едно и също семейство имат различна възприемчивост спрямо вируса.

 

Брадавиците може да варират по големина и цвят. Може да бъдат надигнати с груба и неравна повърхност, както и плоски и гладки. В сърцевината им разрастват малки кръвоносни съдове, за да ги снабдяват с кръв. В болшинството случаи брадавиците са безболезнени. Изключение правят такива разположени на места подложени на натиск и триене, като брадавиците на ходилата например.

 

Макар да не са сериозна заплаха за здравето, поради склонността им да се разпространяват, както и риска да заразите други хора, брадавиците е желателно да бъдат лекувани.

 

Поставянето на диагнозата в почти всички случаи става още по време на прегледа. Не са нужни някакви специални или допълнителни изследвания.

 

По отношение на лечението има няколко възможности:

 

  • Средства за домашна употреба – спрейове, лепенки, лакове, кремове, които най-често съдържат салицилова киселина в различна концентрация. Изискват продължително приложение и нерядко се оказват недостатъчно ефективни;
  • Назначени от дерматолог локални средства за ползване у дома или в кабинета на лекаря. Изискват повишено внимание и опит, тъй като при попадане върху здрава кожа може да причинят различна степен на изгаряне, възпаление или нараняване.
  • Терапия с течен азот или криотерапия. Представлява унищожаване на брадавицата чрез замразяване с втечнен при много ниска температура азот. Термичната травма води до образуване на мехур, който с времето засъхва и след няколко дни брадавицата се излющва и отпада.
  • Електрокоагулацията е метод, който основно се ползва при лечение на плоски брадавици. Методът е лесен, бърз и не оставя след себе си белези.
  • Имунотерапията е по-съвременен метод, който представлява локално приложение на имуномодулатор, който би трябвало да активира имунната система, за да може тя да се пребори с вирусния агент.

 

Изборът на метод или комбинация от методи се прави в зависимост от вида, броя и локализацията на брадавиците, както и от възрастта и общото състояние на организма.

 

Ако искате да се отървете от неприятните брадавици, бързо, лесно и безопасно, заповядайте при нас!

 

Изпратете запитване
Коментари
Добавете коментар: