02 / 962 25 33(44)

BG EN

Премахване на фиброми


 

Fibroma molle – фиброми

 

Какво представляват фибромите?

Фибромите са изключително често срещани доброкачествени кожни израстъци, които могат да бъдат малки и плоски, надигнати или висящи спрямо повърхността на кожата. Стеснени в основата си, най-често са разположени на т.нар. „краче” или на широка основа спрямо кожата. Те са с гладка или неравна повърхност и могат да бъдат светлорозови, с цвета на кожата или по тъмни. Фибромите са напълно безобидни образувания, като могат значително да варират в броя си – от единични до стотици, с големина 2 - 3 мм или със по – голяма сферична форма и мека консистенция. Рядко достигат големи размери от порядъка на гроздено зърно. Фибромите са напълно доброкачествени образувания и нямат никаква склонност към трансформиране  в злокачествени тумори. Друго, което доста притеснява пациентите е дали са заразни. Категорично не, нито за околните, нито за самите вас.

 

Какви проблеми могат да създадат фибромите?

Освен разбира се неестетичния си вид, те обикновено не причиняват някакъв дискомфорт. Ако са подложени на много интензивно триене има вероятност да се раздразнят и възпалят, както и да се разкървавят. Не е изключено и да се откъснат ако са се оплели в синджирчета или яки на дрехите.

 

Кой е предразположен към тях?

Фиброми практически могат да се открият при всеки човек, особено след средна възраст. Не са изключение обаче и при децата. Наблюдава се известно наследствено предразположение, като с времето имат тенденция да увеличават броя си. Хормоналните влияния, особено през периода на бременността и менопаузата, също се оказват стимулиращ фактор за тяхното развитие.

 

Къде най-често се разполагат?

Най-често може да ги откриете по клепачите, страничните части на шията, подмишниците, под гърдите (особено при по – пълните жени) и слабинните гънки, т.е където кожа се трие в кожа или в дрехите. Веднъж появили се, фибромите много рядко могат да изчезнат от само себе си, като по-скоро постепенно нарастват, особено ако са в области на по-голямо триене и натиск.

 

Трябва ли да се премахват?

Всеки от нас си задава въпроси най-често свързани с това дали са опасни този вид образувания и биха ли могли да се отстранят. За наша радост повечето от тях са доброкачествени и обикновено не се нуждаят от лечение. Битуват доста погрешни схващания сред хората, че отстраняването на даден фибром е причина за тяхното разпространение. Истината е, че просто някои хора са по-предразположени от други и периодично им се появяват нови фиброми независимо дали старите са премахвани или не. Премахването им се налага от естетична гледна точка. Особенно внимание се обръща когато са разположени на места, подложени на механично дразнене, изпотяване и често триене в дрехи. В тези случай доброкачествените образования могат да се възпалят, да кървят и да доведът до дискомфорт на пациента. Често пациента се чувства некомфортно от факта, че има фиброми, особено на видимите за околните области.

 

Как се премахват тези образувания?

Има няколко ефективни и безопасни метода, с които може да стане тяхното отстраняване – криотерапия (течен азот), електрокоагулация, хирургично отстраняване и лазертерапия. Изборът на метод зависи както от големината и зоната на тялото, където се намират, така и от опита на лекаря. При по-големите фиброми се налага прилагането на местна анестезия с лидокаин или обезболяващ крем. След такава процедура от пациента основно се изисква да предпазва обработената зона от излагане на слънце в рамките на около месец.

 

Какво се случва след манипулацията?

След манипулацията остава повърхностна раничка, която се покрива с коричка, отпадаща за 5-7 дни. През това време кожата трябва да се поддържа чиста и суха. Възможно е да усещате третираната кожа топла, като след слънчево изгаряне или след излагане на силен вятър. Няколко дни след манипулацията околната кожа може да бъде зачервена и леко болезнена. Тези симптоми отминават  постепенно за около 24 до 48 часа.

 

Кога е най-подходящото време за извършване на този вид манипулации?

Есенно-зимния период и началото на пролетта са най-подходящи за извършване на тези процедури, особено когато става въпрос за образувания разположени по откритите части на тялото. Изключение правят вирусните образувания, които трябва да се отстраняват своевременно.

 

Изпратете запитване
Коментари
Добавете коментар: