02 / 962 25 33(44)

BG EN

Ботулинов токсин

Ботулиновият токсин е познат отдавна в медицината. Той се произвежда от бактерията Clostridium botulinum, като всъщност представлява  протеин, който в зависимост от количеството може да отслаби  или напълно дезактивира различни мускули или да спре отделянето на пот.  На молекулно ниво блокира импулсите изпратени от нервното влакно  съответно до мускула или потната жлеза.

 

В естетичната медицина ботулиновият токсин се прилага в незначителни количества и е напълно  безопасен, макар думата токсин да стряска мнозина.  Когато се ползва за изглаждане на мимически бръчки в горната половина на лицето, ефектът настъпва след 48-72 часа, като е най-изразен  след 2 седмици. Действието му продължава няколко месеца, като във времето мускулите постепенно възстановяват своята активност и средно след 6 месеца е желателно пак да повторите процедурата.  Най-добре от токсина се повлияват бръчките на челото, между веждите(гневна бръчка) и тези около очите (пачи крак). Допълнително действа и на някои от бръчките около устата, шията, отпуска брадичката.

 

Как се извършва процедурата?

 

Ботулиновят токсин трябва да се поставя от квалифициран дерматолог или пластичен хирург. Използват се изключително тънки игли, като има съвсем лек дискомфорт по време на инжектирането му. Той може да се редуцира с предварително охлаждане на третираната зона.

 

Какво се случва след поставяне на ботулинов токсин?

 

Като всяка процедура свързана с инжектиране понякога може да се получи леко зачервяване, оток и малки хематоми. Всичко  отзвучава за няколко часа до дни.  Рискът е по-голям ако сте приемали аспирин или други разреждащи кръвта лекарства в дните преди манипулацията. Рядко при по-силна мускулатура може да има главоболие през първите дни.  

 

Колко е дългораен ефектът?

 

Изглаждането на бръчките не настъпва веднага, а започва след 2-3 дни. Ефектът се задържа между 3-7 месеца, в зависимост от дълбочината на бръчките и поставеното количество.

 

Колко често може да се прави процедурата?

 

Препоръчително е интервалът между апликациите да бъде минимум 3 месеца. Спазването на тези интервали е гарант за по-голяма ефективност и дълготрайност на приложенията в годините. В противен случай има риск, макар и малък, да образувате антитела срещу токсина и той практически да спре да ви действа.

 

За кого не е подходяща тази процедура?

 

Пациенти с нервномускулни и автоимунни заболявания (множествена склероза, миастения гравис).  Хора, приемащи следните групи лекарства: аминогликозидни антибиотици, калциеви блокери, хинин, пенициламин. Бременни и кърмещи жени.

 

Има ли риск от падане на клепача?

 

Падането на единия или двата клепача на практика е най-сериозният страничен ефект, който може да настъпи при поставянето на ботулиновия токсин.  Честотата му е под 1% и зависи до голяма степен от опита и правилната преценка на дозировка и места на приложение от страна на лекаря. Важно е също и пациентът да не ляга поне 3-4 часа след такава процедура.  За щастие падането на клепача е напълно обратимо и преминава постепенно за няколко седмици.  Има и специални капки за очи, които спомагат за по-бързото възстановяване.

 

В България регистрирани продукти с ботулинов токсин са:

 

Dysport®  на Великобританската компания Ipsen (от 2003 г.)

Vistabel®  на Американската компания Allergan (от 2009 г.)

 

Изпратете запитване
Коментари
Добавете коментар: