Изследване на бенки и кожни образувания

Навременната диагностика предотвратява развитието на рак на кожата.

50,00 лв. от

Доброкачествените образувания са често срещани по човешката кожа. Те не носят опасност за здравето. Част от тези доброкачествени образувания могат да бъдат бенки, лунички, съдови лезии /хемангиоми/, карциноми, лентигини и себорейни кератози.  

Невусите, по-известни като бенки, са израстъци на кожата, които биват различни видове и се класифицират по различни признаци – асиметрия, граница, цвят, развитие. Бенките могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени (ракови).  Промяна във вида на съществуваща бенка или появата на нова атипична бенка при човек след 25 години могат да бъдат признак за рак на кожата. Затова променяща вида си или нова атипична бенка задължително трябва да бъде прегледана от дерматолог!

изследване на бенки

Подходяща възраст

10+

Продължителност

30 мин.

Вид процедура

Преглед

Възстановителен период

Няма

Сезон

Целогодишно

Допълнителна информация

Зона за третиране

,

Решения на проблеми

, ,

Често задавани въпроси

Какво представлява изследването на бенки и кожни образувания?

Диагностицирането на бенките, както и на всички кожни образувания се извършва от дерматолог.
Дерматоскопията е първата стъпка при изследването на кожни образувания. Дерматоскопията е метод за изследване на кожата, ноктите и косата чрез многократно оптично увеличение и светлина, който дерматолозите на Дерма Вита извършват посредством дерматоскоп. Този метод може да изследва в дълбочина както структурата на кожната лезията, така и на косата и нокътя.
Дерматоскопията на кожните образувания цели ранното им и прецизно диагностициране. Навременната диагностика и отстраняване на съмнителна лезия предотвратява нейната трансформация в малигнен меланом /раково кожно образувание/.  Дерматоскопията помага да се избегне излишното отстраняване на доброкачествени бенки или образувания, в случаи че това не се цели изрично от пациента.
След дерматоскопия може да се назначи хистологично или друго клинично изследване на кожното образувание по преценка на дерматолога.
Съмнителните и злокачествени /ракови/ кожни образувания се отстраняват чрез ексцизия от хирург, за да се прекрати тяхното развитие. Отстраняване на кожни образувания може да се извърши и без да са диагностицирани като съмнителни или злокачествени, с естетична цел по желание на пациента.
Препоръчително е всеки човек да преглежда профилактично бенките си при дерматолог минимум 1 път годишно.
При промяна във вида на съществуваща бенка или появата на нова атипична бенка задължително трябва да се посети дерматолог. Преглед е наложителен и в случай, че бенката кърви, секретира, сърби ви или стане по-чувствителна и болезнена.

На кои бенки трябва да се обръща специално внимание?

Има няколко типа често срещани бенки, на които трябва да се обръща по-специално внимание предвид потенциала им да се развият в малигнен меланом. Те са:

Диспластична/атипична бенка – Появява се навсякъде по тялото – предимно по торса и рядко по лицето. Обикновено има неправилна форма, по-голяма е от 5-6 мм и съчетава повече от един цвят – смесица от различни нюанси на кафяво, червено и розово.
Счита се, че хора с повече от 4 атипични бенки имат по-голям риск да развият меланом.
Конгенитални/вродени бенки – Те са налице при раждането, като близо 1 на 100 деца се раждат с бенка. Размерът им варира значително – от съвсем малки до гигантски, обхващащи цял крайник или дори половината тяло. Наличието на гигантска бенка е рисков фактор за развитие на меланом.
Придобита/обикновена бенка – Най-често срещаните бенки, които всеки човек има. Ако обаче имате повече от 50, това също се счита за рисков фактор по отношение на меланома.
Жизненоважно е човек да следи състоянието на своите бенки. Американската фондация за меланома създаде т. нар. „правило АBCDE“, което помага на човек сам да следи състоянието на бенките си и да различи, ако някоя бенка е рискова.
Ето какво гласи правилото ABCDE:
А – Асиметрия. Разделяйки мислено бенката на 2 части, те трябва да са симетрични.
B – Границата на бенката трябва да бъде равна, без изразени ръбове и без малки израстъци по нея, напомнящи на пипала.
C – Цвят. Бенката съдържа ли цветове, различни от кафяво? Наличието на бял, син или черен цвят в бенката може да бъде опасно.
D – Диаметър. Ако диаметърът на бенката е над 6 мм., препоръчително е тя да бъде прегледана от дерматолог.
E – Развитие. Ако бенката нараства, променя формата и/или цвета си с времето, трябва да бъде прегледана от дерматолог.

Как мога да запазя час за изследване на бенка или кожно образование?

Можете да запазите своя час за дерматологичен преглед при дерматолог от екипа на Derma Vita Clinic на тел. 0884 94 95 81 или 02 / 962 25 33(44)

Обажданията се приемат през работното време на клиниката:
Понеделник – Петък: от 9 до 19 ч.
Събота: от 10 до 16 ч.

Изпрати запитване

Съгласие

4 + 1 =