Лечение на акне

Цялостна програма от диагностика, терапии и грижа за акнеичната кожа.

Акнето е сред най-честите дерматологични заболявания в световен мащаб. По данни на СЗО около 90 % от младежите във възрастта между 10 и 20 години страдат от заболяването под различна форма. През последните години се наблюдава тенденция за развитие на т. нар. възрастово акне – поява на акне при хора след пубертетна възраст.

Акнето е кожно заболяване, което не засяга общото здравословно състояние. Въпреки това, то може значително да влоши качеството на живот и социалните контакти, дори и да създаде психологически проблеми. Лечението на акне може да е процес, които изисква време, постоянство и дисциплина от пациента. Най-важна е навременната консултация с дерматолог, които да назначи адекватно лечение за акнето, според състоянието на кожата ви

В клиника Derma Vita работят специалисти-дерматолози с богат опит, а клиниката разполага с най-съвременните технологии, които се прилагат за лечение на акне.

Подходяща възраст

12+

Продължителност

от 3 до 6 месеца

Вид процедура

Възстановителен период

Няма

Сезон

Целогодишно

Допълнителна информация

Зона за третиране

,

Решения на проблеми

, ,

Често задавани въпроси

Какво представлява акнето?

Акнето, с медицинско наименование – Acen Vulgaris, бива различни видове и форми.
Мастните жлези на лицето, деколтето и гърба започват да секретират повече себум, под влиянието на хормони, наречени андрогени. Това състояние се нарича хиперсеборея и е характерно за пубертета. Акнеичната кожа е мазна, лъщяща, с разширени пори и пъпки. Тази среда благоприятства размножаването на бактерия, наречена Propionibacterium acnes, която образува възпаление – папули, пустули, кисти, които могат да бъдат болезнени. Най-честа е появата на комедони –„бели точки” (затворени комедони) и/или т.нар „черни точки” (отворени комедони). Акнето засята както момичетата, така и момчетата, като при момичетата заболяването често протича по-тежко.  

Какви са причините са появата на акне?

Има различни фактори, които причиняват акне, като основните са:

Хормонален дисбаланс: Акнето се пряко последствие от нарушения на хормоналния баланс.
Стрес: Редица проучвания доказват, че акнето е следствие от стрес, което е водеща причина за появата на възрастово акне.
Ген: Генетично предразположените  към акне хора имат наследствено тип кожа, която е склонна към образуване на възпаления.
Начин на хранене: Редица проучвания доказват за връзка между някои хранителни вещества и акнето. Сред тях са храните с висок гликемичен индекс и млечните продукти.
Неправилна козметична грижа: В някои случаи козметиката, които мъжете и жените използват, могат да допринесат за неговото развитие. Препарати за почистване на лице, овлажнители или други продукти съдържат съставки, които могат да доведат до дразнене и запушени пори. Препоръчително за пациенти с акне-податлива кожа е да използват продукти с некомедоногенни съставки, т. е., козметика, предназначена да предотврати запушване на порите. Преизсушаването и преексфолирането на акнеичната кожа също влошава състоянието. Използвайте продукти, които са предписани лично за вас от дерматолога ви. 

Как се лекува акне и пост-акне?

Акнето е патология, който се диагностицира само от дерматолог! Заболяването може да се сбърка с някои форми на розацея. Затова точната диагноза на заболяването, определяне на стадия и откриване на причинителите на проблема се извършват от лекар – специалист.

Лечението на акне е процес, които се назначава и контролра от дерматолог, а пациентът трябва да е стриктен и търпелив. Лечението може да включва медикаментозен прием на антибиотици, ретиноиди и др. и най-често продължава от 3 до 6 месеца.

След като се овладеят възпалителните процеси, често остават следи върху кожата. Пост-акне е състояние на увредена кожа след излекуване на активно акне – различни видове белези, постинфламаторни хиперпигментации, съдови промени.

Съвременния подход включва към терапията на акне различни видове химични пилинги и лазерни процедури – LED терапия, фракционирана лазерна терапия за премахване на белези, микроиглена терапия, IPL и други.

 Лечение на акне с химични пилинги. Химичните пилинги са верен съюзник в борбата срещу акнето. Различните видове химични пилинги третират както активно акне, така и белезите, които е оставил върху кожата. Подходящи за лечение на акне са салициловият и азелановият пилинг. Те са повърхностни пилинги с минимален възстановителен период. Подновяват кожата, като премахват мъртвите клетки от повърхността ѝ и стимулират метаболизма на клетките отдолу. С курс от химични пилинги може да се постигне значително подобрение на кожата, да се справите с акнето и епидермалната хиперпигментация. Ефективни са при третиране на белези от акне и разширени пори.

Лечение на акне с микгронидлинг. В борбата с акнето и белезите се включва иновативната радиочестотната иглена терапия – VIVACE. Радиочестотната микронидлинг терапия съчетава три мощни технологии – микронидълинг, радиочестота и LED светлина. Процедурата действа в дълбочина на радиочестота и LED светлина чрез позлатени микроигли. Синята LED светлина унищожава бактерията, причиняваща възпаление при акне, а радиочестотата предизвиква оздравителни процеси и производството на колаген, което заличава белезите свива разширените пори. Процедурата се извършва от дерматолог, който определя строго специфични параметри и изготвя индивидуален план за извършване на терапията за всеки пациент. Терапията с VIVACE е с бърз възстановителен период.

Лечение на акне с LED светлина. Друг съвременен метод за лечение на леки до средно-тежки форми на акне е самостоятелното прилагане на LED светлина. Синята светлина притежава силно антибактериално действие. Достига дълбоко в порите, където живеят Propionibacterium acnes, бактериите които причиняват възпаление. Те произвеждат протопорфирини, които поглъщат синята светлина и се отделят свободни кислородни радикали. Радикалите водят до унищожаване на бактериите. Червената светлина има лечебен ефект върху акнето, тъй като стимулира процесите на заздравяване и успокоява възпалителните процеси. Увеличава притока на кръв и кислород и води до синтез на нов колаген. LED терапията може да бъде основен метод на лечение на акне, а при необходимост в комбинация с друго такова. Процедурата не крие никакви рискове и е напълно безболезнена. Необходими са 8 до 10 процедури, по 2 пъти седмично.

Лечение на акне с IPL. Лечение на акне се извършва и с IPL фототерапия. Най-често при фототерапията се използва IPL или т.нар. интензивна пулсова светлина. Тя обхваща спектър от лъчи (видими и инфрачервени 560 – 1200 nm), за да може едновременно да се атакуват различни проблеми и несъвършенства по кожата. IPL лечението на акне е предназначено за хора с леки до умерени случаи на възпалено акне. По време на лечението с IPL, светлината прониква през слоевете на кожата, като спомага убиването на акне бактериите и намалява възпалението и излишния себум, което характеризира акнето. Това е възможно благодарение на OPT (Оптимална пулсова технология). При лечение на акне с IPL значително се подобрява външния вид на кожата, намалява се акнето, като в същото време се третира зачервяването и пигментацията.

Лечение на пост-акне с лазерен ресърфисинг. ResurFX е известен като лазерът срещу несъвършенствата. ResurFX на Lumenis е последно поколение неаблативна лазерна технология. Неаблативният лазер не нарушава повърхностния слой на кожата и не остава рани след процедурата.  

Лечение на белези от акне с фракционна фототермолиза. Чрез фракционната фототермолиза се създават микроканали от коагулирана „изпарена“ тъкан в дълбоките слоеве на кожата без да уврежда околните зони.

Хранителен режим при акне:

Освен чисто медицинските форми на лечение на акне в последните години все по-активно се говори, че храненето също се отразява върху здравето на кожата. В подкрепа на това вече има и много медицински доказателства. Ето основните препоръки на дерматолозите:

Наблягайте на продукти богати на бета каротени, а именно моркови, домати, чушки, лозови листа, рукола, спанак, тиква.
Приемайте богати на омега 3 храни, защото се борят с възпаленията – орехи, риба – особено сьомга, морски дарове, ленено семе, спанак, къдраво зеле, зеленолистни и др.
Избягвайте храните с висок гликемичен индекс или т.нар. концентрирани въглехидрати “junk food” – бял хляб, пакетирани десерти, картофи, стафиди, бял ориз.
Намалете консумацията на пилешко месо, млечни продукти и техните производни.
За да се избегне влошаване на състоянието и появата на белези, е желателно да не се предприема самолечение.

Лечението на акне няма да се случи за една нощ, но с правилната терапия и грижа, е възможно да се радвате на чиста и здрава кожа.

Изпрати запитване

Съгласие

13 + 5 =