Лечение на атопичен дерматит

Ендрогенната екзема, позната като атопичен дерматит, е сред най-срещаните кожни възпаления!

Атопичният дерматит трябва да бъде лекуван от дерматолог, за да се овладее и избегне влошаване на състоянието!

Атопичният дерматит е сравнително често срещано кожно заболяване, което според различни автори засяга между 20% и 35% от детската популация и между 2% и 10% от възрастните. Честотата му постоянно нараства през последните десетилетия, като има прогнози за достигане на 50% от децата след около 30 години.

Над 90% от всички случаи възникват преди 5-тата година от живота, като по-голямата част – през първата година. Половината от всички заболели деца получават цялостно подобрение след 3-годишна възраст. В доста редки случаи дерматитът може да възникне за първи път и в зряла възраст. Около 1/3 от пациентите развиват астма, алергичен ринит или хранителна алергия.

Подходяща възраст

0+

Продължителност

Вид процедура

Възстановителен период

Няма

Сезон

Цялогодишно

Допълнителна информация

Зона за третиране

, , , , ,

Решения на проблеми

,

Често задавани въпроси

Какво представлява атопичният дерматит?

Атопичният дерматит е заболяване, което много често не се лекува адекватно и има голям социален и емоционален ефект както върху болния, така и върху неговото семейство. То може да засегне ежедневните дейности и физическа активност

В протичането на атопичния дерматит се разграничават 3 основни стадия:
1 стадий – бебешки. Започва в кърмаческа възраст през 3 до 6 месец. Засяга се предимно лицето – бузи, брадичка без зоната около носа и очите.
2 стадий – детски. Започва след 3-тата година и може да се прояви до 10 годишна възраст при децата. Най-често по задколенни и антекубитални (предлакътни) гънки, гърба на дланите и ходилата.
3 стадий – след пубертета. Тенденция за единични плаки.  

Атопична характеропатия – една от най-трайните и прогресиращи прояви на атопичната конституция. В бебешкия стадий поведението на децата се отличава с повишена двигателна активност, плач, безсъние. В по-късна възраст децата имат императивно и неуравновесено поведение. Трудно се адапрират към околната среда, сърбежът допълнително провокира тяхното неспокойствие. Това обикновено са умни и амбициозни деца, които се нуждаят от специални грижи и внимание. Като цяло проблемният сезон за пациентите с атопичен дерматит са студените месеци поради сухия и студен климат. През пролетта и лятото полените  могат да го влошат и то предимно откритите части на тялото. Фамилността играе важна роля за развитието на атопичен дерматит.

В острия стадии се проявява с червени петна, отделяне на бистър секрет и силен сърбеж,  последвани от залющване, загрубяване на кожата и множество разчесвания в хроничния стадии. Заболяването може да бъде съпътствано от бронхиална астма, сенна хрема, запек, трудна концентрация и раздразнителност. Силните емоции влошават кожните проблеми. 

Как се лекува атопичният дерматит?

За да бъде заболяването контролирано по ефективен и безопасен начин, не пренебрегвайте съветите на дерматолозите за това как трябва да се грижите за вашата кожа или тази на децата ви. Така ще намалите честотата на влошаване, както и  необходимостта от прием на различни лекарства.
Основата в лечението е осигуряване на нормалното функциониране на кожата чрез възстановяване и поддържане на влажността, овладяване на възпаление и евентуални насложени инфекции.
По принцип сухата кожа е отличителен белег на страдащите от АД. Установено е, че тя се дължи на дефект на епидермалната бариера и води до повишена загуба на вода от кожата.
Средство на избор в терапията на дерматита са локалните кортикостероиди, които обаче трябва да бъдат съобразени в зависимост от потентността на препарата, продължителност на прилагане и площта, върху която се нанася. Съществуват и други групи медикаменти, като например калциневринови инхибитори, антихистамини, антибиотици, но кой е най-подходящ може да прецени единствено дерматолог.
Фототерапията е друг ефикасен метод за лечение на този проблем. Може да се ползва както  при по-тежки състояния или в острата фаза, така и при хронични състояния, за да се предотврати евентуален рецидив. Провежда се в специална кабина, която излъчва УВ А, УВ Б или комбинация от двата вида лъчи, като интензитетът на лъчите се определя от обучен дерматолог в заивисимост от вашето състояние.

За да настъпи по-бързо излекуване е много важно какъв продукт се ползва за хигиена. Стандартните сапуни и душ гелове могат да изсушават и дразнят. Препоръчват се такива, които не съдържат сапуни и оставят лек филм върху кожата, който да я предпазва от изпарение на водата в нея.

Задължително в лечението на атопичния дерматит участват емолиентите. Те ще доставят влага на кожата и ще я направят отново мека и еластична. Това само по себе си допринася и за намаляване на сърбежа. При емолиентите няма никакви ограничения относно тяхното количество и честота на нанасяне. Те се нанасят леко и нежно с масажни движения. Ако приложението им е комбинирано с локален кортикостероид е редно първо да нанесете лекарството и след 30 минути емолиента. Много е важно да не предприемате самолечение и винаги да се консултирате ако нещо ви притеснява.

Изпрати запитване

Съгласие

5 + 2 =