Лечение на псориазис

Псориазисът може да бъде овладян и контролиран от дерматолог.

От 2 до 3 % от населението на света страда от псориазис, според консорциума за Световния ден на псориазиса. Веднъж появил се псориазисът, човек трябва да се научи да живее с него. Псориазисът е заболяване, което се обостря на периоди.

Подходяща възраст

0+

Продължителност

– мин.

Вид процедура

Възстановителен период

Сезон

Допълнителна информация

Зона за третиране

, , , ,

Решения на проблеми

,

Често задавани въпроси

Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е хронично-рецидивираща, възпалителна дерматоза, която засяга както мъжете, така и жените. Може да се прояви във всяка възраст, като най-често се появява между 20-30 и 50-60 години. Псориазисът има сезонност на влошаване и съответно регресия. Обостря се през зимните месеци, а през лятото утихва,  тъй като псориазисът се повлиява добре от слънцето. Често срещан мит за псориазисът е, че е заразно състояние, което не е вярно.
При псориазиса се отключва сложна верига имунологични реакции, които развиват възпалителен процес в кожата, водещ до ускорено производство на клетките в епидермиса. Времето, за което клетките от най-долния слой на епидермиса се придвижат до най-горния се ускорява 8-10 пъти. Това води до им натрупването им на повърхността, вместо нормалното им отпадане, поради което кожата се задебелява и покрива със сквами.  
Псориазисът се характеризира с
единични или дифузни зачервени плаки, покрити със сребристо-бяла десквамация, така нареченото “лющене”, понякога придружено от сърбеж. Предилекционни места за поява са лакти и колене, по тялото са – около пъпа, опашната област на кръста, гънки, лице, а в последствие може да обхване цяло тяло, включително и по скалпа. По скалпа се наблюдава обилно лющене и десквамация, единични плаки, с или без косопад.
Изменения се наблюдават и по ноктите – субунгвална хиперкератоза, точковидни депресии, чупливост, неравност и хлътвания на нокътния вал. Понякога те могат да бъдат единствена проява на псориазис.
С давността и прогресията на псориазиса се засягат и ставите, като най-често малките стави на пръстите на ръцете и краката, но могат да бъдат засегнати и по-големите на колене, лакти и др.

Какви са причините за появата на псориазис?

Конкретна причина за появата на псориазис не е известна. Псориазисът е автоимунно заболяване с генетична предекспозиция, тоест често се предава наследствено.
Факторите, които могат да отключат състоянието са: стрес, инфекции, травми, някои лекарства като бета-блокери, тетрациклини, литиеви соли, нестероидни, противовъзпалителни и др.

Как се лекува псориазисът?

Псориазисът е хронично заболяване, което не може да бъде излекувано, но може да бъде контролирано от дерматолог. Дерматологичното лечение може значително да подобри състоянието и да доведе до така желаната „чиста“ кожа.
Холистичният подход към всяко заболяване е ключът към успешното му повлияване.  Сред най-успешните класическите методи на лечение и овладяване на псориатичните промени са:

Локални и системни средства – сред локалните са излющващи агенти, най-често на базата на салицилова киселина или урея в по-висок процент.
Катрани – едни от най-старите средства за лечение на псориазис. Успешно повлияват възпалението, изчистването на плаките и намаляват сърбежа. Съществуват форми на шампоани, кремове и масла с безопасни концентрации на катран в тях.
Кортикостероидни кремове – При псориазис е строго забранено прилагането на системни кортикостероиди, тъй като доказано влошават състоянието на болестта, намалявайки ремисията й. Това не се отнася за локалните кортикостероиди под формата на кремове и др., които бързо повлияват състоянието на малки площи. Трябва да бъдат прилагани по схема и под наблюдението от дерматолог.
Антибиотици – При насложена бактериална инфекция върху плаките, вследствие разчесване, нарушена кожна защитна бариера, се прилагат антибиотични кремове, а спрямо състоянието и по преценка на лекар – системни антибиотици през устата, венозно или мускулно. Калциневринови инхибитори – Група медикаменти с противовъзпалително действие. Те са ефективни при много заболявания на кожата с възпалителен и неинфекциозен характер, едно от които е псориазис. Ефектът им настъпва по-бавно в сравнение с локалните кортикостероиди, но могат да бъдат прилагани по-продължително без риск от сериозни странични явления.
Епитализиращи и възстановяващи продукти – След излющване на сквамите се използват продукти, които подхранват и хидратират кожата, активирайки оздравителните процеси. Важно при псориатичната кожа е да бъде поддържана подхранена и омазнена, за да се намалява нейното лющене и да се успокоява сърбежа. Препоръчително е продуктите за баня да бъдат меки, измивни душ-олиа, без прибавени агресивни сапуни в тях.
Фототерапия – Селектираните УВ лъчи се използват целенасочено като фототерапия в комбинация с локални или системни средства при болни с псориазис с доказан много добър терапевтичен ефект.
Системното лечение на псориазис се осъществява от антибиотици, имуномодулатори, ретиноиди и биологично лечение при по-тежки форми и по-голямо засягане на болестта.

Въпрос

Отговор

Изпрати запитване

Съгласие

3 + 8 =