Лечение на розацея

Розацеята трябва да се лекува от дерматолог, за да не се влошава състоянието ѝ!

Лечение на розацея

Розацеята е честосрещано хронично състояние, към което са предразположени хора със светла кожа, руса коса и светли очи. Появява се най- често във възрастта между 30 и 50 години, като се среща предимно при жените.

Ако не се предприемат мерки за лечение на розацея, симптомите започват да се влошават, а отока и зачервяването могат да станат постоянни. Затова лечението на розацея от дерматолог е задължително.

Подходяща възраст

20+

Продължителност

– мин.

Вид процедура

Възстановителен период

Сезон

Допълнителна информация

Решения на проблеми

,

Често задавани въпроси

Какво представлява розацеята?

Най-характерно за розацеята е зачервяване по кожата на бузите, носа, брадичката и/или челото. След известен период от време започват да се появяват и стават видими малки или по-големи кръвоносни съдчета (т. нар. капиляри). До 50% от случаите с розацея има проблеми и с очите, изразени със зачервяване, подуване и болка.

Съпътстващи симптоми на розацея могат да бъдат:

 • Щипане и парене на кожата
 • Плаки, загрубяла, суховата кожа
 • Подут, уголемен нос
 • По-широки пори
 • “Супени” кръвоносни съдове по клепачите
 • Подутини по клепачите
 • Проблеми със зрението

Симптомите при розацея се появяват и изчезват на периоди.

Какви са причините за поява на розацея?

Причините за появата не са напълно изяснени. Факторите, които играят основна роля при появата на розацея са:

 • Наследственост – често протича в дадено семейство;
 • Проблеми с кръвоносните съдове – зачервяването може да е в резултат на проблеми с тях. Слънцето ги уврежда и съдовете стават по-широки и видими.
 • Акари – Demodex folliculorum нормално живее по кожата и обикновено не е вреден. Някои хора, обаче, имат висока чувствителност към акарите, а повишеното им количество може да раздразни кожата.
 • Бактерии – H. pylori може да повиши количеството на храносмилателния хормон гастрин, което кара кожата да се зачервява спонтанно.

Други допълнителни предразполагащи фактори за появата на розацея са:  слънцето, високи и ниски температури, вятър, стрес, вземане на горещ душ, пикантни храни и напитки, алкохол, усилено трениране, прием на медикаменти за високо кръвно, както и кортикостероиди.

Как се лекува розацея?

Розацеята е заболяване, което не може да бъде излекувано, но има медикаменти и процедури, които помагат да се третират основните симптоми на заболяването, като зачервявания, пъпки и др.
В зависимост от индивидуалното състояние на всеки пациент, терапията може да продължи няколко седмици или месеци, докато не се подобри състоянието на кожата.
IPL (фотоподмладяване), както и лазери за третиране на съдове играят съществена роля в терапията на розацея.
В допълнение е добре всекидневната употреба на слънцезащитен фактор, носене на шапка с козирка, когато е слънчево. Препоръчителна е употребата на нежни измивни средства и козметика, която не съдържа алкохол и аромати.

Изпрати запитване

Съгласие

7 + 15 =