Премахване на кожни образувания

Навременната диагностика предотвратява развитието на рак на кожата.

40,00 лв. от

Злокачествените и съмнителни кожни образувания трябва да бъдат премахнати, за да се предотврати развитието на кожно раково заболяване. Ако дерматологът определи дадена бенка като рискова и опасна, то тя трябва да бъде премахната незабавно, за да се предотврати развитието на меланом / най-опасният рак на кожата/.

Премахването на кожни образувания се извършва по медицински показания, с цел превенция или по естетични съображения . Човек може да има различни кожни образувания, сред които бенки, фиброми, брадавици, хемангиоми и др. В повечето случаи кожните образувания са доброкачествени и не носят риск за здравето на човек, но могат да повлияят на самочувствието му. Естетичната медицина позволява премахване на редица кожни образувания с различни методи.

Дерматолозите на Дерма Вита са специалисти с дългогодишен опит, преминали редица обучения за работа със световно признати методи за премахване на кожни образувания.

Подходяща възраст

15+

Продължителност

30 мин.

Вид процедура

Апаратна/Инвазивна/Хирургична 

Възстановителен период

Сезон

Целогодишно

Допълнителна информация

Зона за третиране

,

Решения на проблеми

, , ,

Често задавани въпроси

Как се премахват кожни образувания?

Специалистите на Дерма Вита работят с различни методи за отстраняване на кожни образувания по лицето и тялото в зависимост от спецификите им. Част от процедурите са:

Ексцизия – хирургично отстраняване на кожни образувания. Образуванията които най-често се премахват чрез ексцизия са бенки, атероми, кисти и др. Ексцизията се извършва с обезболяване на зоната чрез инжектиране на анестетик.
При отстраняването на бенка посредством ексцизия, бенката се изрязва изцяло заедно с малко прилежаща кожа, след което мястото се зашива. Процедурата се извършва само от хирург!

Електрокоагулация – Електрокоагулацията работи чрез концентрирана електрическа енергия /диатермичен ток/ на малка площ, за да се генерира температура, която умъртвява обработваемата тъкан. Фиброми, хемагиоми, плоски брадавици, соларни кератози, най-често се отстраняват посредством електрогоагулация.

Терапия с течен азот или криотерапия – При тази терапия се причинява некроза на тъканите чрез замразяване с втечнен при много ниска температура азот, което води до последващо упадане на третираните тъкани. С течен азот най-често се премахват фиброми, брадавици, кератози.

Коагулация с Фракциониран Ербиум лазер – Премахването на кожни образувания с аблативен лазер се случва посредством термична енергия, която не засяга околната здрава тъкан, което значително намалява риска от образуването на белег.  Определени видове бенки, фиброми, епидермални лезии, (други?)  могат да бъдат премахнати с аблативния лазер.

Всички процедури за отстраняване на образувания по кожата се извършват само от дерматолог в амбулаторни условия!

В зависимост от спецификите на образуванието, мястото, което засягат и използвания метод за премахването им може да остане или да не остане белег след манипулацията. Строго индивидуално е при всеки пациент.

Кои кожни образувания могат да бъдат премахнати?

Злокачествените и повечето доброкачествени кожни образувания могат да бъдат премахнати от различни зони на лицето и тялото. Най-често премахваните кожни образувания са:

БЕНКИ – Средностатистическият възрастен човек има между 10 и 40 бенки, повечето от които са придобити още в детството. С израстването на човек бенките /невусите/ могат да потъмнеят, да изсветлеят, да станат релефни, да се покрият с косми. Един човек може да има различни видове бенки, които могат да се открият навсякъде по тялото, включително по скалпа, пръстите на ръцете и краката, половите органи и дори под ноктите. Ако дерматологът определи дадена бенка като опасна, то тя незабавно трябва да бъде отстранена, за да се предотврати нейната трансформация в малигнен меланом /раково кожно образувание/.
Повечето доброкачествени бенки /невуси/ също могат да бъдат премахнати по естетически съображения.

Типични характеристики на доброкачествените бенки са:
Хомогенно и правилно разпределение на пигмента;
Добре ограничени, с кръгла форма;
Плоски или леко надигнати;
Не търпят промяна във времето.

Брадавици – Брадавиците са част от групата на човешките папиломни вируси (HPV). Появяват се навсякъде по тялото, спрямо което се разделят на следните видове: Обикновени брадавици: срещат се предимно по ръцете, пръстите и дланите.
Плоски брадавици: типични са за лицето.
Плантарните брадавици: характерни за ходилата и др.
Някои от брадавиците може да изчезнат от само себе си след месеци или години.
Брадавиците са заразни и се предават при физически контакт, особено при хора с по-изразена склонност към заразяване с HPV. Човек може да се зарази сам от себе си – да пренесе заразата от една зона към друга чрез допир, или да предаде вируса на друг човек чрез споделяне на лични вещи като хавлия, самобръсначка и др.
Брадавиците може да варират по големина и цвят. Те биват надигнати с груба и неравна повърхност или и плоски, и гладки. В повечето случаи брадавиците са безболезнени. Изключение правят такива разположени на места подложени на натиск и триене, като брадавиците на ходилата. Лечението и премахването на брадавици е препоръчително, за да се спре тяхното разпространение.

Фиброми –  Често срещани доброкачествени кожни израстъци, които нямат склонност към трансформиране  в злокачествени тумори. Те биват: малки и плоски, надигнати или висящи; светлорозови, с цвета на кожата или по-тъмни. Фибромите варират в броя и размера си – от единични до стотици;  с големина 2 – 3 мм или със по – голяма сферична форма и мека консистенция. Фибромите не са заразни образувания. Премахването на фибромите се извършва с естетична цел и е препоръчително да бъде през есенно-зимния период, особено ако за на видими части от тялото и лицето.

Как мога да запазя час за премахване на бенка или друго кожно образование?

Можете да запазите своя час за дерматологичен преглед при дерматолог от екипа на Derma Vita Clinic на тел. 0884 94 95 81 или 02 / 962 25 33(44)

Обажданията се приемат през работното време на клиниката:
Понеделник – Петък: от 9 до 19 ч.
Събота: от 10 до 16 ч. 

Въпрос

Отговор

Изпрати запитване

Съгласие

1 + 4 =