Премахване на пигментни петна

Пигментацията e проблем, най-наболял след лятото.

Равномерният тен е основен признак на здравата и красива кожа. Пигментните петна, особено тези на лицето, пречат на човек да се чувства добре в кожата си и могат значително да понижат самочувствието му. В старанието си да прикрият пигментните петна и неравномерния тен, дамите често прекаляват с корективната козметика, а това от своя страна води до дълбоко запушване на порите и други вреди на кожата.

Независимо дали са следствие от бременност, акне, хормонален дисбаланс, нараняване, слънце или от хода на времето, повечето пигментни петна могат да бъдат третирани с помощта на дерматолог-специалист. Дерматолозите на Дерма Вита имат дългогодишен опит в работата с десетки методи за заличаване на различни видове пигментации

Подходяща възраст

16+

Продължителност

от 1 до 6 месеца

Вид процедура

Апаратна/Пилинг

Възстановителен период

Сезон

Есен, Зима

Допълнителна информация

Зона за третиране

, , , , ,

Решения на проблеми

, ,

Често задавани въпроси

Какво представляват пигментните петна?

Тъмно оцветените петна по кожата са следствие от свръхпродукция на меланин в съответния участък. Те биват различни типове, според произхода си – слънчеви петна, постинфламаторна хиперпигментация, мелазма или „маска на бременността”, лентиго, лунички и др.  
Пигментацията на кожата варира при различните раси и зависи от степента на излагането ѝ на слънце. Обикновено пигментните нарушения са по-проблематични при по-тъмните типове кожа.
Образуване на пигментации: Пигментните клетки се разполагат в основата на епидермиса (най-повърхностният слой на кожата) и произвеждат протеин, наречен меланин. Меланинът от своя страна се пренася към кожната повърхност посредством клетки, наречени кератиноцити. При по-тъмните кожи производството на меланин е по-голямо, отколкото при хората със светла кожа. Също така производството на меланин се увеличава при нараняване на кожата, както и непосредствено след излагане на слънце.

Генерализирана хиперпигментация (хипермеланоза) – може рядко да възникне от прекомерно циркулиране на меланоцит-стимулиращ хормон (MSH) и често кожата е с бронзов оттенък. Среща се при болест на Адисон, хора с хемохроматоза, метастатичен меланом, дифузна кожна меланоза и др.

Локализирана хиперпигментация – може да е във връзка с меланин, хемосидерин или пигмент, получен отвън. Основните възможни диагнози при наличието на петна по кожата са:

  • Доброкачествени пигментни кожни лезии, като меланоцитни невуси (бенки), себорейни кератози и лентигини.
  • Ракови заболявания на кожата, като меланом и пигментиран базално-клетъчен карцином.
  • Поствъзпалителна пигментация, дължаща се на предишно нараняване, настоящо или предишно възпалително кожно заболяване, като екзема, след акне и други кожни дерматози, особено при хора с тъмна кожа, или фиксирана лекарствена ерупция.
  • Текуща или предходна повърхностна кожна инфекция, особено разноцветен лишей и еритразма.
  • Хронични пигментни нарушения, особено мелазма и придобита дермална макулна хиперпигментация.
  • Фотоконтактен дерматит от определени растения.
  • Удебелена кожа, напр. acanthosis nigricans или ихтиоза.
  • Пигментна пурпура поради кървене в кожата, като капилярит или сенилна пурпура.
  • Умишлено или случайно татуиране.

Какви са причините за поява на пигментни петна?

Слънцето е най-големият враг на пигментацията, защото стимулира допълнително производството на меланин!

Хормоналните ефекти на естрогена по време на бременност или във връзка с прием на някои лекарства могат да причинят пигментация на зърната, вулвата и корема (linea nigra).

Генерализирана хипопигментация – може да бъде наследствена във връзка с расов произход или поради албинизъм.

Локализирана хипопигментация – може да е резултат от съдови промени или частична загуба на меланин. Може да бъде наследствена или придобита. Тук се имат предвид диагнози като: бял лишей, разноцветен лишей, прогресивна макуларна хипомеланоза, постинфламаторна хипопигментация и други.

Левкодерма (бели депигментирани плаки) – срещат се във връзка с хало невуси, витилиго, идиопатична гутатна хипомеланоза,белези и други.

Как се третират пигментни петна?

Ако пигментацията, дължаща се на меланин, засяга открито място от кожата, ежедневното прилагане на широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 50+ е от особено значение, за да се сведе до минимум потъмняването, причинено от ултравиолетовата радиация. Това обаче не е ефективно за меланин, разположен в дермата (дълбокият слой на кожата), или за намаляване на пигментацията, причинена от каротин, лекарства или татуировки.
При хипомеланозите няма ефективно лечение, обикновено за седмици или няколко месеца минават от само себе си.

Има средства, които се използват за изсветляване на пигментациите самостоятелно или в комбинация. Това са хидрохинон, локални ретиноиди, локаслни кортикостероиди, гликолова киселина или други плодови киселини, азелаинова киселина, вит. Ц.

Различни процедури като химични пилинги, фотоподмладяване, микродермабразио или лазери също може да са ефективни, но крият риск от последващо увреждане на епидермиса и формирането на още пигментация.

Amelan – Златният стандарт за отстраняването на ненужното от повърхността на кожата. Избелващият пилинг видимо избистря тена на кожата само с 1 терапия

IPL фотоподмладяване – Интензивната пулсова светлина има уникално по рода си действие, благодарение на което третира едновременно множество несъвършенства и подобрява цялостното състояние на кожата. IPL е водещ метод за заличаване на пигментни нарушения.

Microneedling VIVACE – Множеството микро перфорации, създадени от позлатени игли по време на терапията, провокират регенеративните процеси в кожата. Курс от няколко поцедури VIVACE може да постигне – равен тен, свити пори, максимално заличени белези, кожа със сияен вид. 

Изпрати запитване

Съгласие

12 + 3 =