Къде може да се поставя ботокс?

дек. 15, 2023 | Блог

Ботоксът е мускулен релаксант, който се инжектира на точно определени места, за да релаксира активността на определени мускули. В зависимост от целта на терапията ботоксът може да се прилага в различни мускулни групи на лицето и тялото на човек.

Ботокс на гневна бръчка

Инжектирането на определени дози ботулинов токсин в corrugator и m. Procerus – глабеларните мускули, които предизвикват вертикалните линии между веждите, предотвратява появата на т.нар. гневна бръчка.

Ботокс на чело

Хоризонталните линии, които се образуват по челото при учудване, усмивка и др. се изглаждат в ботокс терапия на m. frontalis. Според активността на мускула, ширината на челото и други индивидуални особености се определя дали пациентът е подходящ за терапията, в какви дози и точки да се извърши.

Ботокс около очите за заличаване на бръчки пачи крак и бръчки на долен клепач

Инжектирането на ботокс в определени точки на m. orbicularis oculi, както и на някои съседни мускулни групи от горна трета и средна трета част на лицето, може да премахне линиите, които се образуват при мимика от външния ъгъл на окото към слепоочието. Бръчките, които се образуват под очите на долния клепач на окото, също могат да бъдат третирани при някои пациенти.

Ботокс на носа за заличаване на „заешки бръчки“ и повдигане на върха му

Знаете ли, че ботоксът може да се прилага и за изглаждане на страничните гънки, които се образуват при свиването му, познати като “bunny lines“/“заешки бръчки“? При някои пациенти може да се постигне визия на чип нос чрез повдигане на върха на носа от инжектиране на ботокс в основата му.

Ботокс за премахване на бръчките „баркод“

Инжектирането на ботулинов токсин по вертикалните линии около устните се прилага за изглаждане на бръчките тип „баркод“  или „пушачески бръчки“ . Терапията изглажда бръчките  около устните, предизвикани от  m. orbicularis oris, особено характерни за пушачите, като същевременно изглажда и изравнява устните.

ботокс показания

Ботокс за третиране на “Gummy smile”

Разкриването на венеца на горната челюст при усмивка се нарича “гингивална” или венечна усмивка , позната и като “gummy smile”. Ботоксът е част от способите, с които може да се третира състоянието без оперативна намеса. Често се съчетава и с инжектиране на филър с цел корекция на асиметрията, наричано от лекарите-специалисти: миомодулация.

Ботокс на брадичка

Инжектирането на ботулинов токсин в брадичката се прилага за заличаване на бръчките, които се образуват при контракция на менталния мускул или т. нар. калдъръмена брадичка. Ботоксът отпуска m. Mentalis, което придава по-издължен вид на брадичката. Терапията набира все по-голяма популярност особено сред младите хора. Намалената проекция на брадичката, наричана „слаба брадичка“/“weak chin” е характерна за поколението Z . При моделирането на брадичка с цел проекция или издължаване на овала на лицето често инжектирането на ботулинов токсин е първата стъпка, последвана от оформяне с хиалуронови филъри.

Ботокс на масетери

Ижектирането на ботулинов токсин в масетерите (двата дъвкателни мускула, разположени във всеки ъгъл на челюстта) се прилага както по медицински показатели, така и с естетична цел. Ботоксът лекува бруксизъм – неволно стискане и скръцане със зъби. Релаксирането на масетерите с ботулинов токсин води до стесняване и отслабване на лицето, омекотява квадратната форма на лицето, придавайки му V-образна такава.

Ботокс на шия

Ботулиновият токсин се инжектира в определени зони в m. Platysma, за да прикрие показващите се вертикални ленти (bands) при мимика. Терапията с ботокс издължава шията и превентира появата на бръчки в кожата ѝ.

Ботокс против хиперхидроза

Ботулиновият токсин блокира отделянето на ацетилхолин, който е невротрансмитер и стимулира активността на потните жлези, което го прави ефективна терапия против прекомерно изпотяване. Прилага се в зоните подмишници, ходила, длани и ингвинални гънки.

Ботокс в трапецовидните мускули

Инжектирането на ботулинов токсин в трапецовидните мускули се прилага за намаляване на напрежението във врата и раменете, облекчаване на болки, свързани с мигрена, лечение на мускулни спазми. През 2023-та година процедурата доби голяма популярност по името „Barbie Botox“ поради естетичните ползи от процедурата: свива раменете , удължава на шията и подобрява стойката.