Кога е добре да започнем с ботокс?

дек. 14, 2023 | Блог

Възрастта за прилагане на ботулинов токсин при всеки пациент е индивидуална и не съществува конкретна възраст за първа терапия с ботокс, която да важи за всички. Поставянето на ботокс се определя спрямо нуждата, тъй като зависи от много фактори, основните от които са: хиперактивност на дадена група мускули, мимики, анатомични особености на лицето на пациента и др. Препоръчва се поставяне на ботокс при активно изразена мимика на гневна бръчка, хоризонтални бръчки по челото и бръчки около очите – „пачи крак“ с цел предотвратяване на превръщането на динамичните мимически бръчки в статични – тези, които остават видими по кожата и без движение на даден мускул.

Време ли е за първи преглед при дерматолог

Ако наблюдавате формирането на фини линии около очите, в областта на челото или между веждите при отпусната физиономия без да движение на мускулите на лицето, ако чувствате, че имате силна мимика, която формира изразени бръчки и не можете да я контролирате, ако усещате, че неволно стискате зъбите си, то обезателно е време да посетите дерматолога си, за да обсъдите планирането на вашата първа терапия с ботокс. Разбира се, това се случва задължително след 18-годишна възраст. Най-важното за ефективността на терапия с ботокс за изглаждане на бръчки е тя да започне преди формирането на дълбоки статични бръчки по-кожата. Ботоксът е мускулен релаксант, чиято цел е да блокира движенията на мускулите, предизвикващи мимически бръчки, за да превентира образуване и задълбочаване на статични бръчки, но той не може да изглади вече съществуващи бръчки по кожата в състояние на покой.

ботокс терапия

До каква възраст се прилага премахване на бръчки с ботулинов токсин

Поставянето на ботокс няма ограничения във възрастта, тъй като не тя е определяща за приложението му, а анатомичните особености на лицето, тип стареене на кожа и подкожие, както и възрастови промени като отпуснатост на кожата в определени зони и др. Ако терапията с ботокс е стартирала в по-младите години, тя може да бъде част от персоналния терапевтичен план при зрелите пациенти като поддържаща процедура, съчетана със способите на съвременната естетична дерматология за лифтиране и стягане на зрялата кожа. Късно е за терапия с ботокс против бръчки, ако пациентът никога не е прилагал този метод за контрол на линиите и гънките по лицето си и вече има дълбоко изразени бръчки и отпусната кожа. Това се наблюдава обикновено при пациенти над 50 години.