Кои са причините за интензивно окапване на косата?

апр. 1, 2024 | Блог

С проблем косопад се срещат все повече хора в днешно време, поради високите нива на стрес в начина на живот. Причините за поява и впоследствие нужда от лечение на косопад могат да бъдат фактори като силен психологически стрес, напрегнато ежедневие, бременност, ендокринологични, нутритивни или други нарушения в цялостното здравно състояние на човек.

Жизненият цикъл на косъма е определящ за косопада

При нормалния цикъл на живот на косъма се наблюдават условно три фази, през които преминава. Това са анагенна, телогенна, катагенна и екзогенна фаза на опадане на косъма и неговото изгубване. Анагенната фаза е фазата на активен растеж на косъма. Тя обикновено трае около 3-6 години, но може да бъде и по-кратка в зависимост от индивидуалните особености. През нейното протичане косменият фоликул се развива, расте и достига максималната си големина. Максималната възможна дължина на косъма зависи от продължителността на анагенната фаза при съответния индивид. В края на анагенната фаза косъмът преминава през кратък период на регресия или обратно развитие, с продължителност от около 7-14 дни. Този период е катагенната фаза. През нея косменият фоликул се свива и придобива размер, по-малък от досегашния, като става до една трета от предишната си дължина. Следваща в цикъла на живот на косъма е телогенната фаза. Тя продължава около 2-4 месеца. При нея косъмът е напълно кератинизиран и отсъства метаболитна дейност. Отсъстват структури и особености, характерни за растящата коса. Към края на тази фаза следва естественият завършек на цикъла на живота на косъма, чрез неговото опадане или екзогенната фаза.

окапване на косата

Кога загубата на коса е притеснителна

При един нормален скалп около 80% от космите са в анагенна фаза, 15-20% са в телогенна, а около 1-5% са в катагенна. Нормално е човек да губи между 25 и 100 косъма дневно, заради естествените процеси в организма. Когато налице е загуба на повече от 100 косъма дневно, можем да говорим за процес на опадане на косата. Това може да бъде предизвикано от множество причини, засягащи скъсяването на анаганната фаза от живота на косъма. Поради наличието на телогенната фаза, чиято продължителност е 2-4 месеца, често пъти косопадът става по-явен едва след изтичането на този период от време.

Причини за появата на косопад

Причините за появата на косопад са множество – би могло да бъде следствие на бременност, третиране с определени медикаменти, малнутриция, ендокринологичен дисбаланс, физически или психически прекомерен стрес и други. Следва точната причина в дадения случай да бъде определена при извършването на преглед.

Изтъняване на косата би могло да се наблюдава, особено при дамите, и поради увреждане на качеството на косата чрез нанесени повреди на косъма от външни фактори. Такива са прекомерното ѝ термично третиране, боядисване, нещадящо стилизиране и цялостно нанасяне на повреди на косъма. В тези случаи наблюдаваме едно цялостно увредено състояние на изтънена, накъсана и вяла коса без блясък, жизненост и обем.