Как протича медицинското лечение на косопад?

апр. 1, 2024 | Блог

При прекомерна временна, частична или пълна загуба на коса е препоръчително да се посети дерматолог за преглед. По преценка на лекаря може да бъдат назначени различни изследвания, нужни за изясняване на тежестта и спецификите на състоянието. След като дерматологът е събрал всичката нужна информация, на база индивидуалните нужди и тежестта на състоянието на пациента, следва да бъде изписана медикаментозна терапия чрез перорални или локални средства. Важна част от цялостното лечение на косопада са извършваните медицински процедури. Лекарят изготвя цялостен терапевтичен план, състоящ се от вид, честота, комбинация и специфики на лечебните процедури.

Мезотерапия против косопад

Мезотерапията е минимално инвазивна и високо ефикасна процедура, която се извършва от обучен лекар за справяне с косопада. При мезотерапията на скалп в засегнатата зона се инжектира микс от специално подбрани витамини, аминокиселини и други нужни микроелементи, чието редуциране се наблюдава при активен процес на косопад. Лекарят, извършващ процедурата, прави локална директна терапия на скалпа и по този начин стимулира укрепването на космения фоликул. Доказано се наблюдава подобрение на състоянието след няколко процедури.

медицинско лечение на косопад

Лечение на косопад с плазмотерапия PRP

Плазмотерапията PRP е друг изключително ефикасен метод за терапия на скалпа и справяне с косопада. При него се използва собствената плазма, взета от пациента, която е богата на тромбоцити и растежни фактори. Тя бива набавена чрез венозно вземане на кръв и центруфугиране при определени оптимални параметри. При този доказано ефикасен метод за справяне с проблема се използва биологичен продукт, оптимално подходящ за дадения организъм – собствена кръвна плазма на пациента, богата на тромбоцити и растежни фактори. Методът PRP има широка популярност и приложение при множество медицински проблеми, като част от тях са косопадът и изтъняването на косата.

Лечение на косопад с фототерапия

В терапевтичния план за лечение на косопад на пациентите в Дерма Вита може да бъде включена фототерапия с LED легло. Комбинацията от червена и инфрачервена LED светлина подобрява микроциркулацията и снабдяването с кислород на космения фоликул, за да се стимулира метаболизмът му. Процедурите целят възвръщането на плътността и здравината на косата. Фотобиостумулацията е метод, който се прилага както самостоятелно, така и в комбинация с други процедури за лечение на косопад.