Какви видове бива косопадът и как се лекуват те?

апр. 1, 2024 | Блог

Косопадът е често срещан проблем в съвремието ни. Той  е процес на загуба на повече от средно 100 косъма дневно. Причините за появяването на косопад  могат да бъдат много и най-различни, като чести такива са силен психологически стрес, напрегнато ежедневие, бременност, прием на определени медикаменти, както и ендокринологични, нутритивни или други нарушения в цялостното здравно състояние на човек.

Съществуват различни видове косопад.

По време и след пубертета може да се наблюдава лек дефлувиум или косопад на зрялата възраст, при който се забелязва оредяване и изтъняване на косъма.

Косопад при бременност

Косопадът след бременност е специален вид. При бременните жени, особено във второто и третото тримесечие, се наблюдава типична за бременността гъста и жизнена коса с минимално опадане. Това явление се дължи на хормоните, съпътстващи този етап от живота. След раждането обаче броят на косъмчетата в телогенна фаза бързо нараства, компенсирайки предишните промени. Така те стават значително повече, като биват определяни на около 30% и тъй като телогенната фаза трае между 2 до 4 месеца, опадането на косата е посочвано като най-значително около третия месец след раждане.

видове косопад

Различни видове алопеция

Други видове са андрогенна алопеция, алопеция ареата, универсална и тотална алопеция и др.  Андрогенната алопеция се наблюдава по-често при мъже, отколкото при жени. При нея опадането започва постепенно при ресане, миене на косата и след сън по възглавницата, като дневно се отделят около 30-50 телогенни косъма. С течение на времето започват да се оголват определени характерни за нея зони от скалпа. При алопеция ареата разпространеността на заболяването няма определена наклонност към пол, но е сравнително по-често срещана при деца и хора на млада възраст. Развитието на състоянието настъпва бързо, като алопетичните полета често се появяват само за няколко денонощия.
Друго състояние на косопад е алопецията вследствие на постоянно триене или на силно опъваща и затегната прическа, носена ежедневно. Хронично упражняваната сила над космените фоликули постепенно ги унищожава. Обикновено това състояние се наблюдава в предната част при хора носещи косата си на затегната опашка или стегнати плитки.

Лечение на различните видове косопад

Всички тези състояния следва да бъдат диагностицирани от лекар дерматолог след обстоен преглед и да бъде изготвен съответният персонален терапевтичен план, включващ медикация, грижа и нужни медицински процедури като мезотерапия на скалп или плазмотерапия PRP. Всяка една от формите на състоянието и изтъняването на косата изискват сериозно внимание и навреме взети мерки за лечение на косопада.