Как да се сдобием с по-гъста, здрава и блестяща коса?

апр. 1, 2024 | Блог

Пътят към постигането на здрава, плътна, жизнена и блестяща коса изисква постоянство и усилие. Известно е, че косата е короната на човек. За да е красива тя, са нужни постоянни грижи и старание за добрия ѝ вид. Здравата и изящна коса е резултат от доброто общо състояние на организма, липса на болестни процеси, които да я засягат, подходяща грижа, която да бъде прилагана регулярно, нужна поддръжка чрез извършване на спомагащи за здравия и жизнен вид процедури и цялостно внимание към косата. При доказани вътрешни заболявания, автоимунни такива, болести на щитовидната жлеза, анемия, предшестващи инфекции или хирургични интервенции се наблюдават щети по косата на пациента. Важно е те да бъдат овладяни и да се подобри цялостното състояние на организма.

Връзката между косата и цялостното ни здравословно състояние

На първо място, за да се сдобием с по-гъста, здрава, жизнена и блестяща коса е нужно отстраняването на каквито и да е медицински проблеми, касаещи я. Затова е важно набавяне на съответните изследвания при нужда и правилно диагностициране на проблема. Много състояния биват последвани от изтъняване на косата и косопад, като времето около пубертета, след раждане, аборт или менопауза. Приемът на определени медикаменти, като контрацептиви, антикоагуланти, цитостатици и други, също силно влияе на състоянието на косата. Всички тези особености трябва да бъдат взети под внимание при определяне на състоянието на косата. Следва изготвянето на терапевтичен план, състоящ се от перорална или локална терапия и нужни медицински процедури като плазмолифтинг прп и мезотерапия при лечение на косопад за възстановяване на косата от нанесените ѝ щети.

здрава коса

Микро- и макроелементите в организма са определящи за здравето на косата

Храненето на пациентите, целящи по-гъста, здрава и блестяща коса трябва да бъде балансирано и здравословно. Със сигурност трябва в него да бъдат включени есенциалните елементи за придобиване на по-здрава и жизнена коса. Този процес би могло да бъде подпомогнат и чрез извършване на определени медицински процедури с цел допълнително набавяне на витамини, минерали и аминокиселини, растежни фактори и също така посредством прием на определени специално таргетиращи целта добавки, назначени от лекар.

Хигиенна грижа за здрава коса

Не на последно място грижата за косата трябва да бъде извършвана по правилен начин и с подходящи за нейния тип и нужди продукти. Добре е косата да не бъде третирана прекомерно термично, да не се извършва измиване с прекомерна честота или с прекалено силни за нея измивни средства. Чрез изпълняването на тези стъпки пътят към по-гъстата, здрава и жизнена коса става по-лек.

Дерматологични процедури за здрава, гъста и блестяща коса

Мезотерапия на скалп, Плазмотерапия PRP на скалп и терапия с LED легло са процедурите в клиника Дерма Вита, който най-ефективно се прилагат за лечение на различни видове косопад. Терапиите могат да се прилагат и с превантивна цел за сгъстяване на косата, повишаване на плътността и здравината на косъма и стимулиране на естествения ѝ блясък.